הדלקת נרות בבית הכנסת כאשר סועדים שם

שאלה:

בית כנסת שכל שבת עושים סעודת שבת שם (ואין ישנים שם כלל), האם הבעלים מדליק את הנרות, והאם מברך? המדובר הוא על מנהג הספרדים ? ומה יהיה הדין לבני אשכנז. בילקו"י רסג הלכה כט, התייחס לזה שלא תיקנו להדליק שם נרות כשאין אורחים הסועדים… ואם כל כאשר הם סועדים, האם יש להם לברך? לפחות למי שאין בית אלא מתארח אצל אדם ללא שיחד לו חדר…. בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

אדרבה, עיקר מקום ההדלקה הוא במקום האכילה ולא במקום השינה, כמבואר בשו"ע בסי' רסג סעי' ח-ט, ולכן בודאי חובה להדליק שם נרות שבת, הדבר הזה מאוד מצוי אגב בבית מלון שגם שם מקום ההדלקה הוא בחדר האוכל, וכן כעושים שבתות שבע ברכות וכו'. אלא שכאשר יש כבר מי שמדליקה שם באותו מקום יש נדון נוסף האם עוד נשים יכולות להדליק, וזו המחלוקת האם מברכים על "תוספת אורה", כידוע מנהג בני אשכנז להקל לברך ומנהג בני ספרד שלא לברך, ולכן למנהג בני ספרד השנים האחרות ידליקו בבית וידאגו לכך שהנרות יהיו עדיין דולקים כשיחזרו לשם אחר הסעודה.

מקורות:

ע”ע שמירת שבת כהלכתה פרק מה סעי’ ח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם הבעלים של המקום מדליק אע״פ שאשתו מדלקת בבית או שעליה לבוא לבית הכנסת ולהדליק?

    והאם אחד אחר שאין לו מקום משלו שבא לסעוד, ראוי שהוא ידליק והבעלים אשתו מדליקה בבית ( אע״פ שבאה לסעוד שם)?

  2. ברור שאם אשתו מדליקה בבית הוא אינו מדליק בבית הכנסת, אלא מישהו אחר, אבל כוונתי היתה שגם אשתו באה ומדליקה במקום האכילה ולא בבית.