חבר משתמש באוזניות שלי בשבת / אמירה לגוי בין השמשות

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים. 1. כיצד צריך לנהוג חייל דתי שמגיע בשבת לחדרו ורואה שחברו החילוני משתמש באוזניות שלו לשמיעת שירים (אם זה היה ביום חול , לא היה אכפת לו כי הם חברים טובים!) 2. האם מותר לומר לגוי בבין השמשות שיעשה עבורי א. מלאכה דאורייתא כגון הדלקה? ב. מלאכה מדרבנן כגון טלטול בכרמלית וכיצד להתיחס לפעולת הכיבוי תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה

1. יש לומר לחבר לאחר השבת שזה מאוד מפריע לרגשותיך הדתיית שהוא משתמש באוזניות בשבת ואתה מבקש שלא יעשה זאת. בשבת עצמה הייתי נמע מלהוכיח אותו, כיון שהוא כבר באמצע השימוש וזה עלול לגרום לו לעשות מלאכות כמו כיבוי המכשיר.

2. אמירה לגוי בין השמשות [13 דק' לאחר השקיעה] מותרת לצורך מצוה או בשעת הדחק, ראה שו"ע סי' שמב וע"ע ארחות שבת פרק כז סעי' לח.