בחורים ששפכו קפה לתוך דלי שטיפה וגרמו שהבית יתלכלך

שאלה:

עבדתי אצל מישהו ו2 ילדים בסביבות הגילאים ה12-16 שפכו לדלי עם המים והסבון קפה גזוז והרסו לי את הזמן מה הדין שהם ינקו ויעשו את זה במקומי הם הרסו את העבודה?

תשובה:

שלום וברכה,

אותם בחורים שעשו זאת – גרמו לקלקל את עבודתך נהגו שלא כדין, ומעשה חמור שציערו אותך. למרות שלפי הלכה קשה לחייב אותם בתשלומי הנזק שגרמו.

בהצלחה.

מקורות:

דעת הקצות סימן שסג ס"ק ד שאם לכלך כותלי ביתו מחמת שימוש אין חובת תשלומים בידי אדם, אלא בדיני שמים, ודינו כזורק מטבע למים שצריך בר אמוראה להוציאו. אמנם בסמ"ע (שם ס"ק יח) מבואר שחייב לשלם על לכלוך כותלי הבית. ונמצא שבדיני שמים לכו"ע חייב ובדיני אדם מחלוקת. ובמקרה הנ"ל הבחורים בעצמם לא לכלכו את הבית, אלא גרמו שהבית יתלכלך על ידי שלכלכו את המים. ויש לדון האם לכלוך המים שיגרום לנזק האם נחשב לבור או לאש, ומ"מ גרמי של ממונו פטור.