שבוע טוב. מה ניתן לעשות במצב בו נעשה חילול שבת בשוגג? אם נדלק למשל האור וחייבים לכבות אותו? (ילד קטן, בשינוי..?) ועוד דבר, על איזו כמות של אוכל צריך לברך ברכה אחרונה? (על ביסקוויט אחד צריך? תות אחד..?) תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה, למעשה לא כל כך הבנתי את השאלות: מה עושים כשמחללים שבת בשוגג – חוזרים בתשובה [כשאדם נשען על הקיר ונדלק האור זה לא שוגג אלא מתעסק ובזה יש דעות שהמעשה כלל לא מתייחס לעושהו].

לא הבנתי מה הכוונה חייבים לכבות את האור, האור הכוונה שיש איזה חולי נדיר, כך שאם האור ישאר דלוק מישהו יכנס לספק סכנת חיים? אם זה המצב אכן מותר לכבות, אבל אם לא, והרי זה לא המצב… גם אם זה כרוך באי נוחות, לא מכבים, גם לא על ידי קטן, ראה בענין זה כאן.

ברכה אחרונה בכזית, אי אפשר להגדיר לפי מאכל כי בכל חברה הוא נראה אחרת… כזית נחלקו בו הדעות ולמעשה בנפח של 27 סמ"ק מעט יותר מקופסת גפרורים – יש לברך.