האם מותר להעתיק מהאתר אם הוא אוסר העתקה?

שאלה:

שלום כבוד הרב
אם יש אתר לתרגום מילים מעברית לאנגלית ולהפך, ונגיד שאסור להעתיק את תרגומי המילים שהאתר מספק, אפילו לשימוש פרטי.
אם אני רוצה להכין לי דפי שאלות ותשובות באמצעות שימוש בתרגומים שהעתקתי מהאתר.
לדוגמה אני יוצר מסמך עם שאלה "איך אומרים את המילה הזו ____ באנגלית"
ויוצר מסמך אחר עם תשובה לשאלה, בשביל תרגול החומר.
והתשובה שהיא התרגום למילה, נלקחה מהאתר שאוסר העתקה.
א' – אסור לי להעתיק לשימושי העצמי?
ב' – ואם אסור להעתיק,
אבל מה אעשה שכבר למדתי את המידע, וזה שמור בזכרון במוח אם ירצה ה', אז גם אם אסור להעתיק מהאתר, לפחות מהזכרון שלי מותר לי לשים את התשובה במסמך?

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום וברכה,

אדם ששומע הרצאות של קורס, או לומד בספר, מותר לו לסכם את החומר לעצמו. וכמו כן מותר להכין לעצמו מבחנים ותירגול בכתיבה, ולא נחשב להפרת זכויות אלא שימוש סביר. האיסור חל רק אם מעתיק את החומר הנלמד, וסוחר בהעתקה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב
    כבוד הרב כתב ש"מותר לו לסכם את החומר לעצמו"
    אוקי, לסכם מותר, מה לגבי העתקה שלמה של כל מה שכתוב בספר או של כל מה שכתוב באתר, או של כל מה ששומע בהרצאה, אם ההעתקה היא לעצמי והיא גם לא לצורך מסחר, מותר?
    ב' – רק מוודא, אין הבדל בין ספר לאתר אינטרנט בתשובה שנתת לי?
    ג'- דרך אגב, שאלה שלא קשורה לנושא, אך האם מותר לבצע רכישה של מוצר כלשהו דרך האינטרנט או פיזית בחנות ביום שישי? כי אולי הכסף איכשהו עובר לא מיידית אלא בשבת, או סיבה כלשהי שלא ידועה לי. חושב ששאלתי את זה לפני שנה או יותר, אך לא זוכר ולא מצאתי.

    שבת שלום !

  2. 1. מותר לאדם לסכם לעצמו את החומר כשלומד או שומע הרצאה.
    2. אין הבדל בין אינטרנט לספר.
    3. אם קונה ומשלם ביום שישי אין של חשש הכל נרשם באותו זמן.