הטמנה בשומר חום הנקרא "בן מארי"

שאלה:

שלום
רציתי לדעת לגבי השתמשות בן מארי חשמלי בשבת.
מה הדין?
מדובר במלון שבו רוצים לחמם מרק או רוטב ושמים הכלי של המרק בתוך בן מארי שזה סיר ענק שבו יש מים חמים שיהיה חם על ידי החשמל.ומתוך שזה חם אז זה מחמם שומר על החום של הכלי שבו יש המרק.
האם יש בעיה של הטמנה?
האם המים לא מכסה את גל הכלי שבו יש מרק האם זה יעזור אם זה מכשיר חשמלי ?
האם גוי יכול לכבות המכשיר בשבת בלי שיבושי אומר לו לעשות את זה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לגבי איסור הטמנה, אם אכן לא כל הכלי מכוסה וחלק ממנו ומהרוטב נמצא מחוץ למים אין איסור הטמנה. הבעיה היא אחרת, אם המרק אינו חם בשעה שמכניסים אותו לשם יש בזה איסור בישול, כיון שבדבר לח יש איסור בישול גם בדבר שכבר התבשל קודם לכן, בשונה מדבר יבש שנאמר בו הכלל שאין בישול אחר בישול. לכן, אם המרק אינו בחום שהיד סולדת בו [לחומרא זה 70 מעלות] אין להניחו שם [לאשכנזים די בכך שלא נסתלק לגמרי חומו הראשון, אבל לספרדים הדין כנ"ל, ואתם ודאי חייבים לנהוג גם כפי הראוי לבני ספרד].

בעיה נוספת יש כאן, אם הבן מארי הזה עובד עם טרמוסטט, יתכן שכאשר מכניסים לתוכו כלי קר זה מיד גורם לו להתחיל לעבוד, ויש בזה חשש של הפעלה בשבת.

מותר לגוי לכבות מכשיר כזה כאשר הוא עושה זאת שלא באמירת הישראל כיון שאין כאן הנאה אלא מניעת הפסד.