קבלן על בסיס יומי בשבת

שאלה:

'קבלן ליום' דהיינו ששוכר גוי שיעבוד אצלו וכל יום הוא יעשה איזה פעולה כגון לנקות את המשרד שלו ולא תלוי בשעות עבודה האם מותר בשבת? ואם אפשר מקורות

תשובה:

שלום וברכה

אם מבחינת המעסיק העובד יכול לעשות זאת ביום שישי בבוקר ובמוצאי שבת בערב ולא צריך לעבוד בשבת, אכן דינו כקבלן לענין זה, שכן הרעיון בקבלנות הוא שהגוי אדעתא דנפשיה קעביד, כלומר מה שבחר לעשות זאת בשבת זה לנוחותו האישית ואינו על פי דרישת המעסיק. הנושא תמיד תלוי האם יש רווח ליהודי בכך שהגוי עובד דוקא בשבת, ראה בשו"ע סי' רמד סעי' ה ובמשנה ברורה שם.

כמובן שמלבד הנושא של קבלן או שכיר יש מלאכות שאסורות גם בקבלן משום מראית העין, כמבואר בשו"ע בתחילת הסימן שם.