לווה מחברו לפי שער הדולר והתייקר השער כמה יפרע?

שאלה:

שלום כבוד הרב,
לפני נסיעה לחו"ל שאלתי ממישהו כרטיס שניתן לשלם באמצעותו ברחבי העולם ללא עמלת המרה למט"ח.
הכרטיס עובד בשיטה של 'הטענת מזומן' כאשר ניתן להטעין עליו סכום מסויים של ליש"ט, ובמקביל סכום מסויים של דולרים וכו'.
שאלתי היא, עשיתי בכרטיס חיוב אחד של 50 דולר, וסכום זה חויב מסכום הדולרים שהיה על הכרטיס.
כעת איך עלי להחזיר לאותו אחד (לענייננו בליש"ט) – האם לפי השער בשעת ההלוואה (השימוש בכרטיס), או לפי השער בשעת הפירעון?
אם זה נוגע להלכה – בשעת ההלוואה היו ברשותי דולרים, ולא סוכם בינינו שום דבר.
וכן, מכיוון שמדובר בכרטיס – האם זה נחשב שהמלווה היה במזומן, או בעצם כאילו ממונו של המלווה נמצא תחת הבנק (שכפי שהבנתי דינו כהלוואה לבנק), ואז הדין שונה. (ואולי בכלל זה כאילו לוויתי מהבנק, ולו אני מחזיר?)
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

בשעת שהעברת את הכרטיס נחשב שלווית מהחבר, ולמרות שאצל החבר זה מגיע מהבנק, אתה נחשב הלווה שלו. ועליך לשלם לפי השער שהיה בשעת ההלוואה ולא לפי השער שהיה בשעת הפירעון, משום שנחשב לריבית – אם השער עלה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קס סעיף כא