אמירה לנכרי לכבות רעש במקרר

שאלה:

בשבת לא העבירו את המקרר למצב שבת ומישהו פתח הצפצופים של המקרר מפריעים האם ניתן לקרוא לגוי
דבר נוסף באופנים שמותר לקרוא לגוי האם ואיך מותר לעצור את הגוי המסייר בשכונה ברכבו כאשר כדי לדבר איתו הוא עושה פעולה דאוריתא בעצירת הרכב בשביל היהודי

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לשאלה הראשונה, כיון שהמטרה כאן אינה הנאה אלא מניעת צער, מותר לרמוז לגוי שלא בדרך ציווי שיכבה את הרעש, כגון שאומרים לו "הציפצוף כאן מאוד מפריע".

לעצור את הגוי לכאורה אסור אלא רק לרמז לו שרוצים שיבוא, ובזה כיון שהוא יכול לעצור אחר כך כשהרכב יעצר מאליו ואז לבוא ברגל, מה שהוא בוחר לעצור כעת, זה כבר על דעת עצמו וכדי להקל על עצמו ואינו לצורך הישראל.

ערב טוב.