לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

נסיעה בגלגלי רכב גנובים ללא ידיעה

שאלה:

בס"ד
תחנת דלק שמחזיקה גם פנצ'ריה שהאחראי עליה היה מרמה את הנוסעים בכך שהיה משקר להם שגלגלי רכבם פגומים וחייבים להחליפם באחרים. כך היה עושה נותן משומשים מרכב אחר לרכב נוכחי, לוקח מנוכחי ונותן לרכב אחר כל זה למען בצע כסף.
האם כל מי שהוחלף לו בגלגלים גנובים מרכב אחר עובר על איסור כלשהוא למרות שהדבר לא בידיעת הנהג כלל ועיקר?

תשובה:

שללום וברכה,

בעל הפנצ'ריה הרי הוא גנב, ויש לו חובת השבה לכל הנהגים שרימה אותם. אמנם על הנהגים אין איסור גזל, ואינם עוברים איסור במה שחיברו להם גלגלים גנובים. א. יש כאן ייאוש ושינוי רשות. וממילא הגלגלים שלהם. ב. גם אם אין ייאוש, אין איסור גנבה בשוגג, ורק במזיק ריבתה תורה שוגג כמזיד ולא בגנבה. כמבואר בקצות סימן כה ס"ק א.

בהצלחה.