מכירת דירה בתהליך כונס נכסים של בית דין

שאלה:

שלום רב לרבנים שליט"א,

אני עוסק בתיווך.
פנתה אליי גרושה בבקשה לשווק את הדירה שבה הייתה מתגוררת עם הגרוש שלה.
הגרוש גר כיום בדירה.
בית הדין פסק להם למכור ולהתחלק בכעין תהליך דומה לכינוס נכסים . הם קבעו אחרי בירור, שערך הדירה הוא כ- 2.100.000 .
עוד קבעו כי הגרוש יקבל בכל מקרה 1.250.000 שח מהמכירה והגרושה את היתרה (כמובן אחרי סילוק המשכנתא העומד על כ- 200.000 שח).
הבעיה היא שהגרוש מעוניין לרכוש את הדירה, ככל שהבנתי בפחות מהסכום שקבע בית הדין.
השאלה היא האם מותר למכור נכס כזה שהבעלים שלו לכאורה רוצה בו בעצמו, כמובן בהתחשב בפסק ביה"ד. כשביררתי האם יש ביכולתו לרכוש בעצמו טען כי טרם בדק הענין בבנקים אך מאמין שעסקנים ידעו לעזור לו בנ"ל  לכשיהיה רלוונטי.

אשמח למענה מהיר ככל הניתן מהרבנים כי הצדדים מחכים לתשובה על שיווק הנכס מצידי.

בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

בית הדין שפסק למכור, בוודאי מסכימים לתת לבעל לרכוש את הדירה אם יהיה מעוניין בכך. ולכן יש לתת עדיפות  לבעל לקנות את חלק האשה, משום שהוא מצרן – יש לו חלק בדירה, וגם דר בה – ולכן אם הבעל מעוניין לרכוש הוא עדיף מאחרים.

לגבי גובה המחיר של הדירה: המתווך צריך להציע את הדירה למכירה, בצורה של 'מכרז', למשל: אם הבעל מציע מחיר של 1,800,000 ש"ח, המתווך מוציא את הדירה למכירה, ואם יהיה קונה פוטנציאלי שמסכים לשלם יותר מהמחיר הנ"ל יינתן לקונה האחר. ואם לא יהיה קונה שמסכים לשלם יותר מההצעה של הבעל, הבעל יהיה זכאי בקניית הדירה. וחלוקת הכספים תהייה לפי פסק בית הדין הנ"ל.

בהצלחה.