ציטוט של חלק קטן מספר ללא קבלת רשות

שאלה:

בס"ד בר"ה

שלום וברכה

אני כרגע כותב ספר שבע"ה יצא לאור
שאלתי היא כזאת: האם מותר לי להשתמש בקטע מספר אחד ולהכניס אותו לספרי, המיוחד בקטע זה הוא שהוא מאוד מפורסם באינטרנט בשלמותו כפי שאני מביא אותו בספרי. השאלה היא אם מותר לי להשתמש בו ולהכניסו לספרי ללא הסכמה מפורשת מהכותב, טענתי היא שכיוון שהחלק הזה מפורסם באינטרנט במקום שהוא בחינה של 'זוטו של ים' אולי יהיה מותר להשתמש בו למטרת מכירת הספר שלי, כמובן שאזכיר בספר את שם הכותב ואת שם הספר.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

איסור הפרת זכויות יוצרים חל דווקא אם מעתיק דבר שלם, במקרה שלא מעתיק דבר שלם, אלא ציטוט מספר או חלק קטן משיר, לא פוגע לו בזכויותיו, ולכן אין איסור. אמנם דווקא אם הוא חלק קטן, ולא דבר שלם.

הטענה שפרסום באינטרנט נחשב לזוטו של ים, אינה טענה, מאחר והמציאות מוכיחה שגם אחר הפרסום באינטרנט עדיין הבעלים מתפרנסים.

בהצלחה בהוצאת הספר ובכל מעשיך.

מקורות:

להעתיק חלק מספר, אין פגיעה בזכויות, ולכן גם לפי הלכה לא ממעט לו מפרנסתו, ולכן אין סיבה לאוסרו. כמו כן גם לפי החוק אין איסור לצטט חלק קטן.

להלן לשון החוק:

הבאת מובאות – ציטוט קצר מיצירה שזכויותיה מוגנות, למטרת מחקר או ביקורת ספרותית, מותר גם ללא קבלת הסכמה מראש מבעל זכויות היוצרים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד בר"ה

    שלום קשה לי לאמוד קטן או ארוך.
    זה קטע של כ2 עמודים מתוך ספר של כמה מאות זה תיאור סיפורי של הכותב בחוויה שהוא ישתתף בה הכתיבה נגעה בי וחשבתי ששיך להשתמש בזה
    אני מבין מהתשובה שמותר אשמח לדיוק על פי ההוספה שהבאתי