שימוש בפרוטקציה במשרד ממשלתי

שאלה:

שלום!
תיאור המקרה:
יש לנו דירה שאנו מעוניינים להשכיר, יש לי חבר שמכר שלו עובד מטעם משרד הקליטה, ואחראי על שכירת דירות עבור עולים חדשים, החבר הציע שאפנה לאותו מכר, אומר לו שהוא הפנה אותי, ואציע לו את הדירה שלנו להשכרה, ועקב הזכרתו של החבר יש סיכויים גדולים שישכרו מאיתנו,
האם זו הנהגה ראויה?

תשובה:

שלום וברכה,

להידחף על ידי הזכרת חבר וכדו' – מותר, וכך הוא דרכו של עולם. אבל להידחף על ידי נתינת שוחד טובת הנאה לאחראי הממונה – אסור.

בהצלחה

מקורות:

ראה בפת"ש חו"מ סימן לד ס"ק כז שהביא בשם הפלפולא חריפתא, שכתב שאיסור שוחד אינו רק בדיינים, אלא גם באחראים הממונים על הציבור. ועובד במשרד ממשלתי שנותן שרות לציבור, אסור לו לקבל שוחד כדי להעדיף אחד על חברו. אך אדם שמגיע ומפציר שייקחו את שלו, או שולח אחרים שימליצו עליו, או שנעזר במכרים – אין איסור, כיון שאין כאן נתינת שוחד.