רכב שפגע ברכב שחנה בצידי הכבש

שאלה:

שלום הרב,
חניתי במאה שערים ליד ישיבת
מיר כשהרכב עומד חציו על
המדרכה וחציו על הכביש יש
לציין שמבמקום זה חניתי בעבר
הרבה פעמים ועל אף שהמקום צר
קיים מעבר סביר לתנועת כלי
רכב, כשחזרתי לרכבי הפעם
ניגש אלי אדם ואמר שנתן לי
מכה ברכב והביא לי מס פלאפון,
לאחר שיצרתי איתו קשר טען
הלה שבירר ואמרו לו שלפי
ההלכה לא בטוח שחייב בנזק
כיון שחניתי שלא כדין, יש
לציין שברכבי קיים תו נכה
המאפשר חניה גם במקום זה,
בנוסף לכך הנל חלף על פני
הרכב בצורה טובה אך בסוף
כשחזר לנתיב ככל הנראה חזר
מהר מידי ובכך פגע בפינה
האחורית הקרובה לכביש דבר
המעיד יותר מכל שהתאפשר מעבר
סביר במקום זה, בנוסף לפי חוק
המדינה גם אם מישהו חסם את
הכביש מתבצע בדיקה ופינוי עי
המשטרה ולא קיים היתר בשום
פנים של משבר ויוצא משבר
ונכנס וכפי הידוע לי חוקי
ההלכה במקרה הנל נקבעת לפי
חוקי המדינה. מה כבוד הרב
אומר כיון שהנל הסכים שרב
יפסוק במקרה.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הנהג שפגע בנסיעתו חייב לשלם על הנזק שעשה לרכב החונה, למרות שהרכב חנה שלא כראוי.
בהצלחה

מקורות:

הנוהג ברכב והזיק במהלך הנסיעה נידון כמזיק בידיים, ולכן אף אם הזיק שלא בכוונה חייב, כדין אדם המזיק בשוגג.

אדם שהזיק בגופו חפץ שהיה מונח במקום שלא רגילות להניחו, מצאנו בהלכה שפטור, אך דוקא אם הנזק הגיע מאי שימת לב, ולא ראה את החפץ. כמבואר בשו"ע חו"מ סימן תיב ס"א.  אבל אם ראה את החפץ חייב המזיק למרות שהחפץ לא הונח במקום הראוי. ולכן רכב שחנה בצידי הכביש – במקום שלא אמורים להחנות – לא ניתן לומר שהנהג לא ראה את הרכב, ולכן חייב המזיק.
כאשר הרכב החונה מפריע למעבר, כתבו התוספות (ב"ק דף כח ע"א ד"ה משבר) שאם יכול לעבור בצידי הדרך, אסור לא נאמר ההיתר של משבר ויוצא משבר ונכנס, ולכן אם היה ניתן לעבור בצידי הכביש – חייב המזיק.
במקרה שאין אפשרות לרכב לעבור אלא אם כן יפגע ברכב החונה, יש לומר שלא נאמר ההיתר של 'עביד איניש דינא לנפשיה' רק בנזק מוצדק, אבל לתת מכה ברכב, שהתיקון עולה בסכום גדול, ובמטרתו כדי לקבל מעבר, מסתבר שבזה אין היתר של עביד איניש, וכמבואר בעלון המשפט גליון מספר 30 מאמר של הגאון הרב משה מרדכי פרבשטיין שליט"א.