חיוב מזוזה בצבא / בחדר משותף עם גוי

שאלה:

שלום לרבנים האם חדרים שישנים בצבא צריכים מזוזה ואם כן האם עם ברכה כיון שבחדר שלי ישנים גם גוים? תודה וסליחה על הטירחה המרובה

תשובה:

שלום רב

לגבי חיוב מזוזה בפתח משותף ליהודי וגוי נחלקו הדעות, הבדק הבית בסי’ רפו סבר שהוא חייב במזוזה, ואילו הרמ”א שם בסעי’ א’ סבר שהוא פטור, שנאמר למען ירבו ימיכם וגוי אינו בכלל זה [כ”כ הט”ז] או מחמת הסכנה שבדבר [ש”ך שם]. ומכל מקום קובעים ללא ברכה ראה ברכי יוסף סי’ רפ”ו ס”ק ב’ וכ”כ בס’ חובת הדר עמ’ כ”א סעי’ ב’ שאם אין חשש סכנה יקבע בלי ברכה, וכ”כ בשו”ת דברי בניהו דיין ח”ג סי’ כ’ וע”ע בשו”ת רבבות אפרים ח”ה סי’ תקמ”ג.

לכן למנהג בני אשכנז ודאי אין חיוב לקבוע מזוזה, וגם למנהג בני ספרד, אם יש קצת חשש סכנה ואנטישמיות, יש לסמוך להקל, ובפרט שהמזוזה עלולה לבוא לידי בזיון, שכבר כתבו הראשונים שבאופן זה שערי עיירות פטורים ממזוזה. ראה שבט הקהתי ח”ד סי’ רסג.

בנוגע לצבא השאלה באופן כללי היא על מי יש חיוב לקבוע את המזוזה, ונראה שאף שאתה גר שם, כיון שבכל רגע נתון יכול המפקד להוציא אותך משם ובעצם אתה רק אורח, החיוב הוא על רשויות הצבא.