פיצויי פיטורין

שאלה:

אתמול שאלתי מספר שאלות ועניתם לי ותודתי על כך . אבל היו תשובות שלא הבנתי את משמעותן . מקווה שזה בסדר שאשאל שוב.
1. איך ביה"ד מתייחס לפיטורין ללא הודעה מוקדמת אלא כעובדה מוגמרת .?
2.ולאותו עניין גם ללא שימוע בכלל ?
3.- הם כנראה מסתמכים על מכתב פיטורים שהם שולחים כל סוף שנת לימודים וקוראים בחזרה כל שנה אחרי החגים .האם זה נותן להם זכות לפטר ללא הודעה אישית וללא שימוע ?
4. לפי החוק המעסיק צריך לשלם קנס גבוה על כך . האם גם בביה"ד נהוג כך?
5. בקשר לשאלות האלה עניתם : "פיטורין שנעשו ללא שימוע כראוי וללא הקדמת זמן, מקובל בבתי
דינים שלא נחשב לפיטורין " למה הכוונה ? כבר שנה חמישית שאני לא עובדת שם.
6. אם זה לא נחשב לפיטורין אז מה כן?
7. אז אין לי על מה לתבוע אותם ?
8. לא מגיעים לי פיצויי פיטורין?
9. האם ביה"ד תובע על הלנת פיצויים ?
מבקשת תשובה על כל שאלה בנפרד.כדי שאבין היטב את התשובות. בברכה ובתודה.

תשובה:

שלום וברכה,

פיטורין ללא שימוע 30 יום לפני הפסקת העבודה, בית הדין מתייחס לזה שאין זה פיטורין. ואבאר: בעבודה בהוראה מקובל ששנת לימודים הוא זמן עבודה, ולא ניתן לפטר עובד באמצע שנה. ולכן אם לא הודיעו לו שלושים יום לפני תחילת השנה הבאה שהינו מפוטר, הרי שאין תוקף לפיטורין, ובית דין יחייבו את המוסד להעביד את המורה עד סוף השנה הבאה, או לשלם לו משכורות עד סוף שנה הבאה, [אם לא מצא עבודה במקום אחר].

בעבודה רגילה שפוטר בלי הודעה מוקדמת, ביה"ד לא יתייחס לפיטורין ויחייב את הבוס' לשלם משכורת נוספת, והפיטורין יחולו רק בעוד שלושים יום.

עובד שפוטר והוחזר תוך חצי שנה, הרי שהפיטורין בטלים, ונחשב שעבד שנה נוספת, ולכן אם במשך עשר שנים בכל סוף שנה פוטר, והוחזר בתחילת השנה שוב, כל הפיטורין בטלים, וחייבים לשלם לעובד עבור חודשי החופשים, וגם בסוף העשר שנים, ייחשב שעבד עשר שנים, וזכאי לפיצויים של עשר שנים.

הלנת שכר או קנסות בגין איחור פיצויים, לא מחייבים בבתי דין, משום שחובות אלו כרוכות באיסור ריבית.

אני חושב שסיכמתי את כל השאלות. אם נותרו אי הבנות ניתן לשאול שוב.

בהצלחה.