קידוש במקום סעודה / חיוב פת בשתי סעודות ראשונות של שבת

שאלה:

האם מי שלא אוכל גלוטן יכול לצאת ידי קידוש במקום סעודה באכילת סלט? האם יוצא כך גם ידי סעודה ראשונה ושניה בשבת, אם ישמע המוציא על לחם משנה ממישהו אחר?

תשובה:

שלום וברכה

לדין קידוש במקום סעודה יוכל לשתות רביעית יין, ויש אומרים שצריך לשתות רביעית נוספת מעבר לזו של הקידוש עצמו, כלומר שתי רביעיות, אבל אכילת פירות היא רק בשעת הדחק גמור, ואין נוהגים לסמוך על כך, בודאי לא בליל שבת, ראה בהרחבה בשו"ע סי' רעג סעי' ה ומשנה ברורה שם ס"ק כו-כז.

ידי חובת סעודת שבת לא יכול לצאת בלי פת, בשתי הסעודות הראשונות, אין לזה קשר עם מצות לחם משנה שהיא מצוה נוספת נפרדת, ראה שו"ע סי' רעד סעי' ד, אבל כמובן מי שחולה צליאק והדגן מזיק לו ברמה כזו שאסור לו לאכול אפילו כזית, פטור מאכילת פת בשבת, שהרי הוא אנוס בכך.