קירוב מים שעל הבלעך לאש בשבת

שאלה:

הנחתי מים רותחים על הבלעך בתוך סיר בערב שבת. בליל שבת ראיתי שהמים חמימים בלבד אז הזזתי את הסיר יותר שהיה כבר על הבלעך ילכיוון האש הבוערת בכדי שירתחו המים יותר.
האם זה היה מותר?
אנו בני אשכנז.

תשובה:

שלום וברכה

נסדר את הדברים: בנושא הזה שלפנינו יש בעצם שתי שאלות, מצד ענין בישול, שהמים כבר הצטננו מעט ועכשיו הם רותחים, ובזה אין חשש, בודאי לבני אשכנז, שכן מדובר במים שכבר התבשלו עד לרתיחה ממש ואף פעם לא ירדו מחום שהיד סולדת בו [לדרישת מנהג הספרדים] או עכ"פ לא בטל חומם הראשון לגמרי [לפי קולת בני אשכנז]. הבעיה השניה היא שאלת איסור חזרה, בזה נחלקו פוסקי זמנינו במאכל שהיה על הבלעך רחוק מהאש ואני מניח אותו על האש ממש, שהגרש"ז אויערבך אסר זאת משום איסור חזרה [אא"כ היו במקום שיכול להגיע בעצמו ליד סולדת, וחלק מהדוד היה על האש], והגרי"ש אלישיב מתיר וסובר שכל הבלעך נחשב שזה על האש ממש, התבארו דהברים בהרחבה בס' ארחות שבת פרק ראשון.