דרישת ערבות כספית עבור נזקי הרחבה של השכן

שאלה:

ב"ה

לכבוד הרבנים

צהריים טובים

שכן מקומה ב' קיבל היתר בנייה
בצד אחד הוא צריך לבנות בחצר שכן מקומה א'
ובצד שני צריך להמשיך עמודים במרפסת שלו

מה שקורה ששכן מקומה א' דורש כמה דרישות

1, ערבות של 50 אלף שקל במזומן אם יהיו נזקים מהבנייה

2, קנס לקבלן של 30 אלף שקל אם לא יגמור תוך 3 חודשים

3, שהקבלן ישפץ את הבית בגלל שהבנייה יעשה לו חושך בבית,

האם הם דרישות נכונות ומה מותר לדרוש על פי ההלכה והחוק בישראל

תודה
חיים

תשובה:

שלום וברכה,

השכן מקומה ב' כבר קיבל היתר בנייה, ואינו יכול לעכב את הבנייה, ולכן גם אינו יכול לדרוש תשלומי קנס.

אם אכן יש לו אפשרות למנוע את הבנייה, זכותו לדרוש שהבנייה תסתיים תוך זמן סביר, וללא סחבת של רעש ולכלוך. כמו כן יכול לדרוש התחייבות על כל סוגי נזקים שיהיו הן נזקים בידיים, והן נזקים עקיפים של גרמא.

השכן מקומה א' לא יכול לדרוש דרישות מוגזמות. דרישה של מקדמה של 50 אלף עבור נזקין. ו30 אלף עבור איחור, נחשב לדרישה מוגזמת, והוצאת ממון באילוץ וכפייה, נחשב לגזל.

מומלץ שהשכן שבונה יפקיד ש'יק פתוח אצל אדם שלישי או ב"ד, ויתחייב בכתב שישלם כל נזקים ישרים ועקיפין שיהיו מהבנייה.

הדרישה לשפץ לו את הבית בגלל שההרחבה מחשיכה לו את ביתו – טענתו בטילה, מאחר וכבר נתן אישור לשכן מקומה ב' להרחיב. אם היה דורש זאת לפני ההליך של בקשת היתר הבנייה, והיה מתנה את הסכמתו בזה, היה לו זכות לדרוש זאת. אבל לאחר מעשה נחשב שמחל על טענת החשכה.

בהצלחה.