צילום כמה דפים מגמרא מבוארת

שאלה:

מסכת בבא בתרא חלק ראשון במהדורת שוטנשטיין, כוללת ביאור על 60 הדפים הראשונים שבמסכת.
האם מותר לתלמיד צלם את הביאור על 8 דפים [לא רצופים] לצורך לימוד לקראת בחינת בגרות בגמרא?

תשובה:

שלום וברכה,

צילום של חלק זעיר לא נחשב להפרה של זכויות יוצרים. האיסור רק כשמעתיק דבר שלם. ולכן מותר לצלם שמונה דפים.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום.
    א. לכל כרכי מהדורת שוטנשטיין מצורפת ההודעה הבאה:
    "בהכנת מהדורה זו הושקעו עבודה רבה וממון רב ולכן 'כל הזכויות שמורות'.
    אין להעתיק או להפיץ ספר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני או מכני לרבות צילום והקלטה, ללא אישור בכתב מהמו"ל'.
    לאור זאת, אם המו"ל כל כך מקפיד, האם צריך לפנות אליהם לקבל אישור צילום, על ההיקף שדובר בו?
    ב. האם מותר לבית ספר לצלם לתלמידים את ההיקף הנ"ל, באופן בו התלמידים משלמים במדויק את עלות הצילום וכריכת הדפים?

  2. אם מדובר בדף או שתיים, או כמה עמודים בודדים ממקומות שונים אין בדבר זה משום הפרת זכויות. ויש להקל.
    בית ספר או ישיבה שרוכשים את ספר ורוצים שהתלמידים יעיינו בספר מותר להם לצלם קטע כדי שיהיה לעין כל התלמידים, וזה נחשב לשימוש בספר. ישיבה לא אמורה לרכוש מכל ספר כמות עותקים של כל התלמידים. כך שמעתי מהגאון הרב מנדל שפרן שליט"א. היתר זה לא יחול על גמרא מבוארת שרוצים ללמד לכלל התלמידים בצורה קבועה, כיון ששימוש קבוע צריך לרכוש כל אחד גמרא. אבל עיון בספר מותר לצלם עבור כולם.