הזמין הובלה ושינה את היעד של ההובלה

שאלה:

שלום לרב!
סגרתי עם מוביל שיעביר לי חפץ בתוך הישוב וסגרנו על מחיר של 1500 ש"ח. לאחר מכן, שיניתי את ההובלה אל מחוץ ליישוב ואז הוא אמר שמחוץ ליישוב זה 2000 ש"ח.
יום לפני שיניתי את זה לתוך היישוב ( מתוך הנחנה ברורה שהמחיר הוא 1500 בתוך היישוב) לאחר ההובלה באתי לשלם לו 1500 ש"ח והוא טען שסגרנו על 2000 ובשביל 1500 הוא לא היה בא במיוחד אלא אם כן היה לו עוד הובלה על הדרך וזה מסתדר לו.

אשמח לדעת מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הודעת יום לפני ההובלה כי אינך מעוניין להובלה מחוץ לעיר, ואתה מעוניין בהובלה בתוך העיר, אינך חייב לשלם אלא 1,500 ש"ח.

בהצלחה.

מקורות:

מבואר בשו"ע חו"מ ריש סימן שלג: שכר פועל וביטלו לפני שהתחיל בעבודה, אין על המזמין אלא תרעומת. וכתב בסמ"ע שיש איסור של 'מחוסרי אמנה', אך אם אינו צריך את העבודה דינו כתרי תרעי, לסוברים שאין איסור מחוסרי אמנה בתרי תרעי.

אמנם אם הפועל הפסיד עבודה במקום אחר עקב הזמנה זו שבולה, חייבי לשלם לו את הפסדו. וכתב בערוך השלחן שהפועל צריך להוכיח שאכן ביטל הזמנה אחרת עקב ההזמנה הזו.

ובמקרה שלך גם אם ננקוט שהיה כאן הזמנה סופית של הובלה לחוץ לעיר, מותר לך לבטל את הפועל אם אינך צריך את העבודה. ולכן אם הודעת שאתה רוצה הזמנה בתוך העיר לא גרע מביטל לגמרי שפטור. והטענה שלא היה מגיע עבור הזמנה כזו אינה טענה.