חובת השבה עבור גזל בילדותו

שאלה:

שאלה בענייני גזל.
אדם שבילדותו (קודם גיל י"ג) גזל כספים, ובבגרותו חזר בתשובה. האם מתחייב השבה עליהם?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הגזלה תחת ידו – חייב להשיבה, למרות שגזל בעודו קטן. ואם אין הגזלה תחת ידו – שהשתמש בגזל וכילה את הגזל, אינו חייב להשיב את הגזלה. ואף לצאת ידי שמים אינו חייב. וממדת חסידות שיפייס בדבר מועט.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פת"ש חו"מ סימן שמט ס"ק ב, שהסיק שאין חובת השבה בגזל כשאין הגזלה תחת ידו, ומה שכתוב שישלם לצאת יד"ש, אין הכוונה כלל חויב לצאת יד"ש שחייב את כל התשלום, אלא הכוונה שיפייס במשהו כדי לרצות את הנגזל. ובפת"ש בסו"ד ציין את הספר חסידים סי תרצ"ב שכתב שחייב להשיב. וביאר שמדובר שהגזל תח"י, או שמדובר ממדת חסידות. עוד ציין לשו"ת רע"א מהדו"ק סימן קמז, ושם כתב שפטור, ולא כתב שחייב לצי"ש.

וראה עוד באורך בשו"ת יביע אומר חלק ח חו"מ סימן ו.