בר מצוה בשבת זכור

שאלה:

שלום רב
האם מותר לנער שחוגג בר מצווה בדיוק בשבת זכור לקרוא את הפטרת זכור?כמובן שהנער ילד היטב ויקרא בדיוק

תשובה:

שלום וברכה

כמובן השאלה אינה לגבי ההפטרה אלא לגבי עליית מפטיר, ובזה נהגו לתת רק לגדול ממש שידוע שהביא ב' שערות ולא לילד בר מצוה, כיון שהקריאה היא מדאורייתא, ובדאורייתא בדרך כלל לא סמכו על חזקבה דרבא. אבל המיקל, בפרט כאן שנעשה בר מצוה בו ביום והוא רק ספק קטן, יש לו על מה לסמוך.

העצה הכי טובה, שיעלה לעלייה אחרת, ולאחר שגדול עולה למפטיר הוא יקרא את ההפטרה, בשביל הטקס זה מספיק.

מקורות:

הרמ”א בסי’ רפב סעי’ ד כתב שקטן יכול לעלות לארבע פרשיות אף שיש חולקים, אולם יש שהחמירו בזה בכל הקריאות שאינן חזרה על מה שנאמר בפרשה, כמו בחגים שקוראים פרשת מוסף או ב’ פרשיות, ויש שהקלו בפרשיות מוסף שאינן חובה גמורה, כמבואר בבית יוסף שם, והחמירו יותר בארבע פרשיות, ולמעהש בפרשת זכור ופרה שהם מהתורה [לחלק מהדעות] אין להעלות קטן, אלא שאם העלוהו בטעות אין לסלקו, ראה ברכי יוסף רפד ב, ומשנה ברורה רפב כג, בפרשת שקלים והחודש, לכתחילה אין להעלות קטן, אבל אם יש בכך צורך משום דרכי שלום שכבר הכין לבר מצוה וההורים אינם רוצים לשנות או הקטן אינו מסוגל לשנות, יש להקל שיעלה לתורה ויקרא את ההפטרה אבל לא את קריאת התורה עצמה, ולספרדים יש להקל בדיעבד שגם יקרא. ראה משנה ברורה שם וביאור הלכה בשם פרח שושן, ובערוך השלחן שפ סעי’ טז, ובלוח ארץ ישראל, וע”ע ציץ אליעזר ח”ז סי’ א.