תוכנה שאבדה האם מותר לו להעתיקה

שאלה:

בס"ד.
שלום וברכה לרב.
יש לי שאלה מהותית..
בהמון המון תחומים ושאלות בהלכה תמיד תיהיה דעה שיטה שתתיר..
בכשרות בשבת בדיני ממונות וכו…

השאלה היא מתי אדם רשאי להקל?
האם כל אדם שאין לו רב מובהק יכול להקל? וברגע שישמע פוסק שסובר שהדבר מותר רשאי לסמוך עליו? איפה הגבול? מה הגדר?
וכעת לאחר ההקדמה אציג את המקרה הפרטי שלי שקשור להקדמה זו..
הוריי היקרים רכשו בעבורי את פרוייקט השות וכעת חצי שנה לאחר מכן "הדיסק און קי"/המכשיר אבד/נגנב..
שאלתי היא האם מותר להוריד אם לא אמצא אותו?
או שכשם שאסור להוריד במקום לקנות כך גם אם קונים ומאבדים אסור להוריד?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

לפי חוק זכויות יוצרים, אדם שרכש תוכנה מותר לו להעתיקה לצורך אישי ולא לצורך מסחרי. ולכן אם קנה דיסק של פרוייקט השו"ת, מותר לו להעתיק את התוכנה לצורך אישי. ולכן אם אבד אינו חייב לרכוש שוב, אלא יכול להעתיק.

והיות והחוק מתיר אז אין איסור גם לפי ההלכה, לכל השיטות, ואינך נכנס למחלוקת כלל.

בדיני ממונות כשיש מחלוקת הפוסקים יכול המוחזק לומר קים לי כשיטות המקלות, כיון שהוא ספק הוא נחשב המוחזק. ראה בזה בפתחי תשובה בסוף סימן כה בכללי קים לי שמבאר את כללי התנהלות במחלוקת באיסור והיתר, לבין מחלוקת בדיני ממונות.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1