לחתוך מנעול ולפרוץ תיבה להוציא אוכל לשבת

שאלה:

שלום,

ידוע שתיבה נעולה במפתח שיש בתוכה מאכלים שנעשו לשבת ואבד המפתח מותר להרוס ולשבור את המנעול או התיבה ליטול ממנה את המאכלים לצורך שבת.
מפני שסתירה כזאת היא מדרבנן שזה מקלקל וכל המקלקלים פטורים ואם זה לצורך שבת לא גזרו בזה חכמים
ואם יש גוי אז יש לעשות הדבר ע"ח הגוי
שו"ע שיד סעיף ז , ובחזון עובדיה ה עמוד רצד ,

שתי שאלות:
א, האם מדובר דווקא במאכלים או כל דבר שיש בתיבה או בארון קטן שהוא לצורך שבת מותר, נניח נתקע הארון לספר תורה שצריך לקרוא בו, ששם ראיתי בחזו"ע שנראה שגם מתיר.

ב: שאומרים שמותר לשבור את המנעול, האם מותר גם שמשתמש בקטר גדול שיכול לחתוך ברזל? או שדווקא במכת פטיש?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לשכוח שהכרעת המשנה ברורה שם, אחר שמביא את השיטות השונות שאין להתיר אלא על ידי גוי בלבד!! אין הבדל בין מאכל לשאר צרכי השבת. כמו כן יש לזכור שמדובר דוקא בפותחת של כלים, אבל ארון ארבעים סאה שדינו כמחובר לקרקע או ארון המחובר לקיר, או דלת של חדר, לכל הדעות אין לפתוח על ידי יהודי, כיון שיש בזה איסור של סותר [בכלים אין בנין וסתירה] אא"כ יש בזה חשש סכנה [ילד קטן שמפחד או חולה וכו'], ועל ידי גוי נחלקו הדעות, ראה שערי תשובה שם ס"ק ב בשם הזרע אמת שאוסר, והאשל אברהם בוטשאטש מתיר וראה כף החיים שם ס"ק נו שהתיר על ידי גוי לצורך מצוה כמו בארון קודש.

לכאורה על ידי כלי מקצועי יש בעיה של עובדין דחול, אבל בגוי כמובן אין חילוק.