זכויות יוצרים והורדה כשאין דרך אחרת

שאלה:

שלום הרב,
האם תכנים ששודרו בעבר בטלווזיה ועתה א"א להשיג אותם (גם אם ארצה לשלם) – מותרים להורדה באינטרנט?

תשובה:

שלום וברכה

תכנים שלא נסחרים. אם החוק מתיר ודאי מותר. אם החוק אוסר, עדיין יש צד להתיר. ראה בעלון המשפט במאמר של הרב הגאון ר' מנדל שפרן [גליון מספר 39] שכתב שלפי החוק אסור להדפיס ספר עד שיעבור שבעים שנה אחר מותו של המחבר. וכתב הרב שפרן שבבתי דינים נהגו להתיר אם הספר כבר לא נמכר בשוק למרות שלא עברו שבעים שנה. ולפ"ז ה"ה בכל תכנים שלא נמכרים אין איסור.
יש להדגיש: גירסה ישנה שלא נמכרת, לא נחשב שלא נמכר, אלא התוכנה שודרגה ונמכרת היא בתוספת שדרוג, ואין לראותה כתווכנה שאזלה מהשוק.
בהצלחה וחנוכה שמח.