לתפוס פיקדון עבור חוב/ברכת המפיל/כשרות

שאלה:

שלום כבוד הרב.
1. אדם חייב לי סכום כסף שאין דרך לקבל ממנו חזרה, גיליתי בדיעבד שיש חפץ ששייך לו והגיע אליי בטעות, האם חובה להחזיר לו (החפץ שווה סכום פעוט ביחס לסכום שחייב לי)?
2. אם בקריאת שמע שעל המיטה, עד החלק של שמע ישראל היה לפני חצות וסיימתי קריאת שמע אחרי חצות, קוראים בשם ומלכות במקרה שכזה?
3. עשבים לעשיית תה שנקנים בחו"ל לצורך רפואי (ארוזים בשקית, כתוב עליהם את המילה כשר, אבל אין באמת לדעת מי נתן אדם בכלל הכשר), מותר להשתמש ?
4. המקלל אדם שניסה להרוג אותו במזיד, צריך לעשות התרה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

  1. לתפוס משכון עבור חוב, אסור משום "לא תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו" אמנם אם הגיע ליד המלווה והמלווה רוצה לעכב את הפיקדון עבור חוב- אין איסור. אמנם בזוהר כתוב שלא לעשות כן כן. וכתב הקצות שבעל נפש יחמיר.
  2. אם אמר את ברכת המפיל לפני חצות יכול לאומרה עם שם ומלכות, למרות שאת קר"ש אמר אחר חצות.
  3. לא ניתן לסמוך על כשר כאשר אין חותמת של כשרות טובה.
  4. יש להימנע מלקלל. אין חובה לעשות התרת קללות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה קצות סימן ד.