הדליק נרות שבת במקום שאינו קיים מצותו / קבלת שבת על ידי הציבור

שאלה:

נתקשיתי במשנה ברורה סי' רסג' ס"ק מ"ח שאומר שאם הדליקו נרות שבת במקום שאינו בר חיוב צריך לכבות ולחזור ולהדליק כדין והשאלה האם צריך לברך שוב שהברכה לבטלה או שלא צריך וכדין אשה ששכחה לברך שפוסק במשנ"ב שיכולה לברך כשנזכרת.
וכן נתקשתי בביאורו בס"ק נ"א שאומר שאם אדם עושה מניין בביתו אפילו קבוע נגרר אחר הרוב לכניסת שבת והשאלה מדוע שונה מבית כנסת רגיל שאינו נגרר אחר שאר בתי כנסיות שהם הרוב.?
יישר כוח

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם הדליק במקום שאינו יוצא בו ידי חובתו וכבר הסיח דעתו מהברכה ודאי צריך להדליק שוב בברכה.
  2. ההבדל הוא ששם מדובר בקהילה מגובשת שבדרך כלל מתפללים כולם יחד בזמן אחד ובכל עניניהם הם שותפים [כופים זה את זה לקיים מנין בבית הכנסת ולתשלומי הקהילה ועוד] רק הוא מקיים מנין בביתו. באופן זה הוא טפל לקהילה לענין קבלת שבת. שונה מאוד מזמנינו שאין בכלל קהילה במובן הזה וכל אחד מתפלל היכן שרוצה ונוהג לפי מנהגי אבותיו ספרדים או אשכנזים חסידים או ליטאים וכו'.