כיבוי אור החשמל לפני הדלקת נרות שבת

שאלה:

שלום הרב!
עד כמה זה חשוב\נהוג\מקובל\יפה לפני הדלקת נרות שבת לכבות אור האלקטרי ולאחר מכן להדליקו שוב לאחר הדלקת נרות לפני ברכה (או שעדיף לעשות כן לפני הדלקת נרות) משום חשש ברכה לבטלה בנרות שבת בזמננו. או שזה חומרה יתירה (נ]קא נימה להטיל עוד דבר על אשתי). תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אכן, המנהג הנכון לכבות את האור בבית לפני ההדלקה ולהדליק את האור כחלק ממעשה ההדלקה, כלומר מדליקים ולא מפסיקים בדיבור עד לאחר גמר ההדלקה, כך שהברכה תחול גם על הדלקת האור של הבית. בדיעבד זה לא נורא כל כך אם מסרבים לעשות זאת, כיון שמצות הדלקת הנר נחלקו בה ראשונים אם היא באה לעונג או לכבוד, ונפקא מינה אם נר הדולק כבר קודם לכן צריך לכבותו כדי להדליקו במיוחד לכבוד שבת, ראה רש”י ותוס’ בפרק במה מדליקין שדנו בזה בהרחבה. לכן עיקר הבעיה היא כאשר כבר יש נר שהודלק לכבוד, אבל אם רק אור החשמל דולק מאליו, החיוב עדיין במקומו עומד להדליק נר שבת וניתן לסמוך ולברך ואין זו ברכה לבטלה. כמו כן באור החשמל לא ניכר שנעשה משהו לכבוד שבת. ראה כאן מאמר נרחב בענין זה.