שילם סכום מופרז עבור ברכה מרב ודורש החזר

שאלה:

שאלה בדיני ממונות, הרב שלי אמר שאני צריך לשאול דיין :
אני בחור שסובל מבעיות נפשיות וייסורים לא קלים..
הייתי באיזו צרה וביקשתי שרב מסויים יברך אותי הוא בירך ובתמורה נתתי פדיון של 20000 שח. (ככה זה הולך אצל הרב הזה מתברכים עבור פדיון של אלפי שקלים) ואימי ששמעה על כך מאד הצטערה צער גדול וביקשה ממזכירו של הרב את הסכום בחזרה המזכיר אמר שהיא יכולה לקבל את הסכום תוך 40 יום ואחר כך הוא התחמק מזה ולא ענה לטלפונים אז אימי ביקשה מעורך דין שידבר איתו ועכשיו אחרי השיחה עם עורך הדין הוא מוכן להחזיר את הסכום בתנאי שאני אחתום. שאלתי היא האם מותר לי לחתום ? (לחתום שאני מעוניין בכסף חזרה)
אגב בכל הסיפור אמא שלי מאד בצער מזה ואני בגלל הבעיות הנפשיות ופחד אמרתי למזכיר שאני מוותר על הסכום וחזרתי בי..
ודבר נוסף היכרתי עוד משהו עם סיפור דומה מאותו רב שהחזירו לו את הכסף.

תשובה:

שלום וברכה,

לקיחת פדיון של אלפי שקלים עבור ברכה, הוא ממש מעשה שיש בו קלון. יש לראות בזה לסחיטה רגשית.

אלא שמצד ההלכה יש לדון האם יש אפשרות לתבוע את הכסף חזרה, או שמא כיון שניתן מדעת ובדעת צלולה, לא ניתן לתבוע.

בכל מקרה אם המזכיר טוען שיש אפשרות לקבל את הכסף חזרה תוך ארבעים יום, נחשב שמשאיר זכות להחזר התשלום, ולכן גם אם מצד הדין אין אפשרות לתבוע אותו, אך אם מסכימים להחזיר תוך זמן זה, מותר לחתום כדי לקבל את הכסף חזרה. ולכן יש לבדוק האם הם נותנים אופציה כזו של החזרת המעות.

בהצלחה.