כלאים בין ירקות לגפן

שאלה:

בקרתי בבית ספר דתי, וראיי בחצר -גינה, גפן יחידה מודלית על עמודים כעין סוכה. ותחתיה ובצידה גידולים ממינים שונים באדמה ובעציצים. ירקות תבלינים ושאר "ירקות"… אמרתי להם שלמיטב ידיעתי פשוט שהכל אסור בהנאה וחייב שריפה.. אלא שלא הייי משוכנע אולי יש חילוק שגפן יחידי אינה 'כרם'.. איני בקיא מספיק בדינים אלו.. אשמח לשמוע דעה מנומקת אם יש פרטים וחילוקים..
נספח. אם אסור בהנאה מה ההלכה האם גם הקשים סורים בהנאה (זכורה לי מחלוקת ראשונים בזה)

תשובה:

שלום וברכה

יש אכן הבדל בין גפן יחידה לכרם, והדין כך: בגפן יחידה, יש להרחיק את הגזע של הגפן מהתבואה או הירקות שישה טפחים – 58 ס"מ, וגם להקפיד שהגפן לא תאהיל עליהם, אפילו הם רחוקים מהגזע יותר מהשיעור הנ"ל, ראה רמב"ם כלאים פרק ו הלכה יא ופרק ז הלכה א. מכרם יש להרחיק ארבע אמות 2-2.4 מטר. ומלבד זאת שלא יאהיל ראה רמב"ם שם. ההגדרה של גפן יש בה הרבה כללים.