לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ריבוי בקדישים בתפילת ערבית לפי נוסח ספרד

שאלה:

אני אשכנזי מתפלל בנוסח ספרד ותמיד אמרתי בערבית שיר למעלות לפני עלינו לשבח.
עכשיו אני בשנת אבל ואני חזן ואומר קדיש יתום בפעם הראשונה.
ההתלבטות שלי היא לגבי אמירת קדיש יתום לאחר עלינו לשבח בנוסף לקדיש יתום שלאחר שיר למעלות כאשר אני חזן.
כיון שיש פוסקים שסוברים שאין להרבות בקדישים אז אני מתלבט מה לעשות בין כמה אפשרויות.

א. האם לומר רק את הקדיש שלאחר שיר למעלות בלבד
ב. האם לומר רק את הקדיש שלאחר עלינו לשבח בלבד, ולומר את שיר למעלות בלחש ביני לבין עצמי כי אני חזן ןרגיל לומר שנים את השיר למעלות.
ג. לומר גם את הקדיש לאחר עלינו לשבח אבל זה להרבות בקדישים.
ד. פיתרון אחר?

להלן הפוסקים לגבי להרבות בקשישים: מספר פניני הלכה

כתבו הרבה אחרונים (וביניהם כנה"ג, ח"א, שתילי זיתים נה, ט), שכשם שטוב למעט בברכות, כך טוב למעט בקדישים. וכ"כ במ"ב נה, א, שכמה אחרונים קראו תגר על הנאספים לקרוא פסוקים או דברי חז"ל, ואומרים ביניהם כמה פעמים קדיש. אלא אומרים קדיש אחד על פסוקים ואחד על דברי חז"ל ולא יותר. וכ"כ באז נדברו יג, לג, שעל כן אין לומר פעמיים קדיש 'יהא שלמא' בסיום התפילה. לעומת זאת, כתב באשל אברהם בוטשאטש קלב, ב, שאפשר להוסיף ולומר הרבה קדישים, ודינם כמו י"ג מידות, שאומרים אותו בסליחות פעמים רבות בלא הפסק גדול. וכיוון שאין בקדיש שם שמים אין כאן קדיש לבטלה. וכתב שכן נהג כשהיה חזן ולא היה שם אבל, שהוא עצמו אמר פעמיים קדיש 'יהא שלמא' בסוף התפילה. ודברי האר"י, שאין מקום לקדיש אחר 'עלינו', הובאו בכה"ח נה, א; מח, א, בסוף ד"ה 'ודע הקדמה'.

תשובה:

שלום וברכה

הנושא של ריבוי קדישים נכון רק כאשר אתה מרבה מעבר למה שנהוג לפי נוסח התפילה שלך, או כנימוק לאלו שקבעו נוסח אחר, אבל למנהגך שאתה מתפלל נוסח ספרד, שלמנהגם אכן אומרים שני קדישים לאחר התפילה, אין צורך להמנע מכך, ואתה יכול להמשיך ולומר כמנהג אבותיך.

בשורות טובות.