מסירת מודעה על מחילת דמי תיווך

שאלה:

מתווך סגר עיסקה בין קונה למוכר דירה, סוכם עם המוכר שלא ישלם דמי תיווך ועם הקונה שישלם דמי תיווך. לאחר שהעיסקה הועברה לטיפול עורכי הדין של הצדדים הודיע המוכר כי הוא מתנגד לכך שהקונה ישלם דמי תיווך, ואילץ את המתווך להתחייב בכתב שהוא מוותר על 2/3 מדמי התיווך. המתווך מסר מודעה בפני שני עדים לפני שהתחייב למחול כי המחילה נכפית עליו. האם יוכל לתבוע את הקונה דמי תיווך מלאים.

תשובה:

שלום וברכה,

מבואר בשו"ע שאם מוסר מודעה בפני שני עדים מועילה המסירת מודעה לבטל את הקניין. אלא שמכר צריכים העדים להכיר את האונס,בשונה ממתנה אינם צריכים להכיר באונס – העובדה שמוסר מודעה על מתנה היא גופא הוכחה לאונס. דין מחילה כדין המתנה שלא צריך שיכירו את האונס. ולכן אם מסר מודעה בפני שני עדים לביטול המחילה, מועילה המסירת מודעה לבטל את המחילה – אף אם העדים לא מודעים לאונס.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רה סעיפים א-ב

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מכיון שכל עוד ולא נחתמה העיסקה המתווך עדיין אינו זכאי לשכר,
    יתכן שזה גרוע ממתנה או ממכר, שהרי כרגע המתווך אינו בעלים על שום דבר , יש לו רק זכות ערטילאית על ביצה שלא נולדה.
    אמנם הוא פועל שעבד קשה לקשירת העיסקה, אך יתכן לדון שהכל חל רק בשעת החתימה ולא קודם לכך. לפי זה לא תועיל מודעה כלל.