התקנת מצלמה ומיקרופון להפעלה בשבת

שאלה:

בס"ד
בבית הכנסת שלנו אחד המתפללים מכנה את רב בית הכנסת בשמות גנאי וגם את חבר הוועד.
טוענים שהוא שותה וכך בכל שבוע.
האם ניתן להתקין מצלמה במיוחד כדי לתעד את הדבר הנ"ל שחוזר על עצמו בכל שבת.

במציאות של ימינו, אולי אם יראה האדם המתפרץ את עצמו יחזור בו , אחרת זה עוון על כל הציבור שהוא חסר אונים ולא יודעים איך לטפל בנושא.
אשמח לקבל תשובתך לגבי התקנת המצלמה שתצלם בשבת את הנעשה בבית הכנסת כולל מיקרופון ..כדי למנוע התנהגות מבישה ומחפירה כזאת הפוגעת בכבוד הרב והציבור.
תודה ומצפה לתשובה.

תשובה:

שלום רב

על מצלמות אבטחה הפועלות בשבת כתבנו פעמים רבות באתר. במקרה שלך יש שתי בעיות: 1. אחת הסיבות המרכזיות להתיר את השימוש במצלמות, הוא שבעצם אין לנו צורך בצילום של המתפללים, הרצון הוא רק לצלם גנבים וכדומה, כך שזה בגדר פסיק רישא דלא ניחא ליה. ברגע שתחליט להשתמש בצילומים לצרכיך הרי שאתה נהנה מהצילום ורוצה בו. 2. נניח שנוכל להתיר למתפללים שלא יודעים שהם מצולמים וכדומה להסתובב שם, כיון שלגביהם מדובר בפעולה שאינם מודעים לה וזה נחשב “מתעסק בעלמא”, אבל אתה ועוד אחרים שיודעים על הצילום והשימוש בו, יהיה אסור להם להסתובב בתחום המצלמות.  החזן אף הוא יאסר עליו להתפלל בקול כיון שהוא יודע שהוא מוקלט וירצו לשמוע את תפילתו לאחר שבת. לכן אין להשתמש באופן הנ”ל בצילומים.

מקורות:

על מצלמות אבטחה בשבת, ראה כאן וכאן.