שאיבת חלב בשבת לתינוק

שאלה:

האם אפשר לשאוב חלב בשבת לתינוקת
במשאבה חשמלית שמופעלת ע"י שעון שבת או במשאבה ידנית כדי שתאכל טוב יותר?

תשובה:

שלום רב

שאיבת חלב בשבת מותרת רק במקום שהוא ספק פיקוח נפש, כיון שיש בזה איסור של דש, ראה שו”ע סי’ שכח סעי’ לד ובשער הציון שם ס”ק פא בסופו. ממילא ודאי יש לנסות לתת תחליפי חלב,ואם תאכל מהם אין מקום להקל, אבל אם אינה אוכלת מהם ויש עוד שעות רבות וארוכות עד מוצאי שבת, מסתבר שזה כבר קצת בכלל ספק פיקוח נפש. כמו כן כמובן שאלה זו היא רק כאשר פתאום בשבת מתעוררת בעיה שהתינוק אינו מצליח לינוק מסיבה כל שהיא, אבל במקרה שהתינוק תמיד צריך שאיבה כיון שאינו יונק אלא מאוכל מבקבוק, יש חובה להתארגן מראש, לשאוב במשך השבוע ולהקפיא עבור שבת.

במקרה שיש צורך שמתיר שאיבה, יש להעדיף משאבה חשמלית על שעון שבת, ולא שאיבה ידנית ששם האיסור נעשה ממש בכח האדם עצמו בכל לחיצה.

במקרה שלכם נשמע שזה אסור בכל מקרה.