מצוות התוכחה – מוטב שיהיו שוגגים ואל יהיו מזידים

שאלה:

שלום לכבוד הרב, הייתי רוצה להתייעץ בנושא של מצוות התוכחה, אני מפיץ סרטונים ברשת החברתית של כל מיני רבנים בכל מיני נושאים, ראיתי בפוסקים שיש שפסקו שמצוות שאינם מפורשים בתורה אז אין להוכיח את הרבים במידה ואתה מסתפק אם ישמעו בקולך או לא בכדי לא להפוך אותם למזידים וכו', אך אין באפשרותי לדעת מי ישמע בקולי ומי לא, נקח לדוגמא איסור זרע לבטלה, איסור משכב עם גויה, אלו דברים שאינם כתובים במפורש בתורה למרות שהם מדאורייתא הם מפורשים רק בדברי קבלה, והרבה מאוד יהודים נכשלים בזה בשגגה מחוסר ידיעה, אלו דברים שכל העולם הבא וכל הרוחניות והקרבה שלו אל ה' תלויה בהם, אז כיצד ניתן להגיד על דברים כאלו שבגלל שאינם מפורשים בתורה "מוטב יהיו שוגגים ואל יהיו מזידין"?

ודבר שני, האם חס ושלום אם הפצתי דברים בנושא הזה ויהודים שמעו את ההשלכות של המעשים האלו ועברו עליהם לאחר מכן (ועכשיו הם כבר אינם שוגגים) אני ישא באשמה? מכיוון שזה לא כתוב בתורה במפורש, אם ה' היה רוצה שכולם ידעו היה כותב במפורש..

אני מאוד מבולבל ולא יודע מה נכון לעשות כדי באמת לעשות את רצון ה' ולא חלילה להכעיס אותו, אם כבוד הרב יוכל להאיר את עיניי אני אשמח כדי שאדע להתנהל בצורה נכונה בהמשך דרכי בקירוב רחוקים, תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ודאי אין מקום לחשש שהזכרת, הענין הזה של מוטב שיהיו שוגגים ואל יהיו מזידים אמור רק באופן שאתה יודע שאותו אדם ששומע לא ימשע לך ובלאו הכי אין תועלת בתוכחה. אבל אם יש תועלת לאנשים מסוימים, או שאתה לא יודע ולא בטוח האם תהיה תועלת, ודאי יש להוכיח, אין סיבה להפסיד לראויים לתשובה בגלל אלו שאינם רוצים בה. כך שמצד החשש שהזכרת אין סיבה לחשוש. לעצם הענין אם אתה רוצה באמת לעשות טוב, תתיעץ עם אנשים מוסמכים שמבינים בקירוב רחוקים, מה הדרך לפנות ובאלו כלים כדאי להשתמש. והעיקר, אם דברי התוכחה דורשים ממך לגלוש באינטרנט שאינו מסונן כהלכה, עדיף שתוותר על הקירוב רחוקים ואל תביא את עצמך לדיי נסיון העלול להביא לבזיון חלילה…

בהצלחה.