לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

התנדב לשלם את ההלוואה של חברו

שאלה:

שמעון היה חייב ללוי סך כסף ומכיון ששמעון טען שאין לו כסף הוא הפנה את לוי לראובן שישלם ללוי במקומו, ראובן אכן הסכים לשלם את החוב של שמעון(לא ידוע למה הוא הסכים) ,אמנם ראובן לחץ על לוי להתפשר על סכום החוב בתואנה שאין לו אפשרות לשלם את מלא הסכום, לוי הסכים והם הגיעו לסכום מוסכם, ראובן התחיל לשלם אבל לאחר זמן קצר הפסיק לשלם, בנתיים נודע שמצבו הכלכלי של שמעון שפר עליו ויש לו כסף, לוי פנה לשמעון שישלם את יתרת החוב אבל שמעון סרב בטענה שהוא כבר אינו חייב משום שראובן קיבל על עצמו את החוב. מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ראובן אמר שמקבל על עצמו לשלם את כל החוב של שמעון – אם שמעון עני, חל חובה על ראובן לסיים את התשלום עד סופו. ואם שמעון אינו מוגדר כעני ולא היה קניין, לא חל חובה בדיבור ללא קניין, ויכול ראובן לחזור מהדיבור.

אם ראובן התחיל לשלם, אך לא הוציא מפיו שמתחייב לסיים את התשלומים, רשאי ראובן להפסיק באמצע, ועל הלווה להשלים את הסדרי ההלוואה.

ויש לדון האם שמעון צריך להחזיר לראובן את התשלומים ששילם בעדו. ראה שו"ע חו"מ סימן רכט ס"א בהגהה ובנו"כ שם.

בהצלחה.

מקורות:

אם שמעון מוגדר כעני חייב ראובן לשלם כיון שדיבור לעני מחיל חיוב – ראה שו"ע חו"מ סימן ריב ס"ז.

אם אינו עני ראובן ולא עשה ראובן קניין להתחייב, אינו חייב לסיים את תשלומי החוב, ודינו כערב אחר מתן מעות – ראה שו"ע סימן קכט ס"א.