נפילת אפים אחרי פלג המנחה כשכוונתו להתפלל ערבית לפני השקיעה

שאלה:

לגבי תחנון ו/או נפילת אפים בלילה האם מותר להגיד או אסור? נפקא מינא הלכה למעשה לאלו שמתפללים מנחה לפני הפלג המנחה ממש ומיד אחרי זה דהיינו אחרי פלג המנחה מתפללים ערבית, ולפעמים יוצא שבגמר חזרת הש"ץ כבר נהיה הפלג, והשאלה אם מותר אז להגיד תחנון ו/או נפילת אפים, כי הרי להם כבר לילה עכשיו כי כבר הולכים עכשיו – אחר הפלג – להתפללערבית? [אם אפשר נא להרחיב קצת את הנושא גם לגבי השקיעה וכו'] יישר כח

תשובה:

שלום וברכה

אסור לומר תחנון בלילה כמבואר במשנה ברורה בסי' קלא, ונחלקו הדעות לענין זה לגבי בין השמשות [ראה משנה ברורה שם ס"ק יז שניתן לומר, אבל מנהג ירושלים היה להמנע מכך, כמובא בהליכות שלמה פרק יג סעי' ד], אבל אין לזה קשר עם הנושא של פלג המנחה, אף שניתן להתפלל ערבית בפלג המנחה זה לא נהיה לילה ממש, אמנם בדברים הנהוגים רק ביום יש ענין של תרתי דסתרי, והיינו שאם התפלל ערבית לא יתפלל אחר כך מנחה, ואפילו מנחה קודם אבל אחרי פלג אסור לכתחילה משום תרתי דסתרי, אבל זה לא בגלל שהוא לילה ממש אלא שההנהגה לגבי הזמנים צריכה להיות באופן שאינו סותר מיניה וביה, אבל בדברים סגוליים, כמו אמירת תחנון שמחמת שלילה הוא זמן דין אין לומר זאת בלילה מחמת הסכנה, אין לזה קשר עם הנושא של פלג המנחה.