ברכות התורה לישן וצפוי לקום באמצע הלילה

שאלה:

שלום!
א. מה הדין אם אני הולך לישון עם בגדים או עם פיג'מה שלא במטרה לישון כל הלילה אלא רק כמה שעות כשבכוונתי לקום באמצע הלילה ללמוד, אך יודע שיש סיכוי שארדם עד הבוקר- האם עלי לברך ברכות התורה או לא?
ב. ואם זה ספק, כאשר אני רוצה ללמוד רק כמה דקות ולחזור לישון, האם מוטב כבר שלא אלמד כלל כדי לא להיכנס לספק, או שעלי ללמוד ולברך/ לא לברך?
ג. ומה לגבי ק"ש שעל המיטה, אם לא אמרתי לפני כן, האם עלי לומר או לא (אם זה ספק לגבי ברכות התורה)? תודה!

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי, שינת עראי זה בפשיטת המלבושים ושכיבה על מיטה בכרים וכסתות. אבל אם היתה החלטה בלילה זה לישון דוקא כך, בלי לפשוט את הבגדים [ולא שסתם נרדם], אם זה היה בשכיבה על המיטה או ספה ולא בישיבה – זה נחשב שינת קבע.

על ברכות התורה ראה כאן.

אם חוזרים לישון לפני עלות השחר יש לומר קריאת שמע.

מקורות:

ראה כף החיים סי’ מז ס”ק כז, הליכות שלמה פרק ו הערה ג, ארחות רבינו ח”ג עמ’ רג, אישי ישראל פרק ו הערה סו, וע”ע שו”ת מהרש”ם ח”ג סי’ שלז ושו”ת קרן לדוד ח”א סי’ יא.