אשה ליכלכה מחזור בדמעותיה ובאיפור שעל פניה

שאלה:

שלום וברכה
אשה התפללה ביום הכיפורים בבית הכנסת והשתמשה במחזור של הביהכנ"ס.
לפני כניסת היום הקדוש שמה על פניה איפור צבעוני.
במשך התפילות הורידה דמעות – כבת ישראל כשרה.
הדמעות ירדו על פניה ונפלו על דפי המחזור אבל לא לפני שמשכו מצבע הפנים.
האם יש מקום לחייב אותה בתשלום ה"נזק".
או נאמר שהיא נחשבת לשואל – והמחזור ניזוק מחמת מלאכה הראוי לו – והיינו – תפילה בדמעות.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

נזק של דמעות ואיפור ע"ג המחזור לא נחשב למתה מחמת מלאכה וחייב השואל לשלם על ירידת ערך הספר.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הראשונים [ראה טושו"ע סימן שמ ס"ג] בביאור מתה מחמת מלאכה. יש שביארו שאם החפץ לא היה תקין ולכן התקלקל, אבל אם החפץ היה תקין והוזק במלאכתו חייב. ויש שביארו שכל השתמשות ראויה שכילתה את החפץ פטור השואל. במקרה הנ"ל לא נחשב לשימוש ראוי כיון שניתן להשתמש במחזור ללא נזק של דמעות. ולמרות שאנשים רבים לא מקפידים להוזיל דמעות על הסידור הפרטי, לא פוטר את השומר, וע"ז אמרו ב"שלו הוא רשאי ולא בשל חברו".