לימוד בלילה לאחר השכמה לפני עלות השחר

שאלה:

אני מעוניין לקום לפני עלות השחר
לקום ללמוד תורה
ולא לחזור לשון עד תפילת שחרית
כיצד עלי להתנהג בהלכות השכמת הבוקר
כולל ברכות השחר

תשובה:

שלום רב,

אדם שקם לפני עלות השחר (ולאחר חצות) מברך על נטילת ידים, אלא שאם הוא יודע שיצטרך לטנף ידיו לפני תפילת שחרית פעם נוספת שאז עדיף לדחות ברכה זו  ולאומרה בסמוך לתפילה. וכך גם לגבי ברכת אשר יצר הוא יכול לברך גם אם לא עשה צרכיו. אולם לכתחילה עדיף שיברך לאחר עשיית צרכיו. כמו כן עליו לברך ברכת אלוקי נשמה וברכת התורה מיד כאשר הוא קם, וכך גם שאר ברכות השחר, מלבד ברכת הנותן לשכוי בינה שאתה יש לברך רק לאחר עלות השחר.מקורות:

ראה משנה ברורה סי' ד' סק"ג לגבי ברכת אשת יצר. לגבי ברכת אלוקי נשמה ראה קצות השולחן סי’ ה סעי’ ה. וראה עוד בסי' מז סעי' יב לגבי ברכות התורה.