מה הסיבה שמקדשים דווקא בטבעת?

שאלה:

לכבוד הרב
נכון מותר לקדש בכל דבר שהוא שווה פרוטה? לא חייב דווקא טבעת נכון? אפשר למשל גם תפוח לדגמא
זה הלכה למעשה? זאת אומרת אם עכשיו זה מה שהחתן והכלה רוצים הרב שמקדש לא יכול לומר להם אחרת, יחתנו אותם כן?
ואגב אם זה אכן פרי האם יבקשו לראות שזה נקנה ממקום עם כשרות טובה (שזה לא פרי ערלה)
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

ודאי שמעיקר הדין אתה צודק ניתן לקדש בכל דבר שהוא שווה פרוטה. אולם נוהגים לקדש בטבעת, וכתב הרמ"א באבה"ע סי' כז סעי' א' שיש לזה טעם בתיקוני הזהר. וראה עוד בספר החינוך מצווה תקנב: "נהגו ישראל לקדש בטבעת להיות בידה תמיד למזכרת, ואף על פי שבשווה פרוטה לבד אפשר לקדש מן הדין".