מטוס שנחת בשבת – מותר לצאת ממנו לפני מוצאי שבת?

שאלה:

שלום וברכה
אדם שנחת במטוס בארץ זרה או בישראל, בשל עיכובים לא צפויים בטיסה
מה עליו לעשות בנוגע ליציאה מהמטוס וכן האם מותר לו לקחת את המזוודה מהמשוא החשמלי
תודה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שאין תחומין למעלה מעשרה, מותר לצאת מהמטוס, ויש ליוצא אלפיים אמה לכל רוח שהוא יכול ללכת [ואף שלגבי למעלה מעשרה י"ב מיל ביבשה יש ספק אם נחשב שקנה שביתה ויש איסור תחומין, כיון שמן הסתם לא עבר מעל רשות הרבים דאורייתא אלא מעל כרמלית, ספק דרבנן הוא ויש להקל]. לגבי החפצים, זה כמובן בעיה, כיון שאין עירוב בשטח שדה התעופה, ובודאי אין שם עירוב חצרות, לכן מותר להוריד את התיק מהמסוע אבל לא להוציא אותו מהאולם החוצה.

מקורות:

ראה נתיבות שבת פרק מה סעי' טו.