וילון על מתלה בשבת – החילוק בין חיבור קבוע להנחה בעלמא

שאלה:

שלום רב,
מנסה להבין, יש וילון שיש שמחוברים לו טבעות, האם מותר לקחת מוט ברזל ולהשחיל בתוכו את הוילון? , ואז :
א. להניח על ווים המחוברים בקיר ? שנראה כך __]_]
ב. משכילים את המוט בתוך התושבת, והמוט נראה משני צדדיו נראה כך —0
ג. המוט בנוי משני חלקים אחד בתוך השני, והוא ונפתח להיות מוצמד בין התושבות המחוברות בקיר.

הבנתי שכאשר הוא מונח מתירים, ואני מנסה להבין במי התירו?
זה המקור לדברים הרב מלמד:
"וכן אסור לחבר קרסי וילון למסילת הווילון, וכן אסור לחבר את הווילון לקרסים שמחוברים למסילה. וכן אסור לחבר מוט של ווילון לווים היוצאים מן הקיר. ואף שכל החיבורים הללו רפויים, כיוון שהם מחוברים לבניין, אסורים מהתורה. אבל כאשר אין חיבור בין המוט לוו, אלא הוא רק מונח עליו או בתוכו, באופן שהוא נע ונד בקלות, מותר להניח את המוט על הוו. וכן מותר להשחיל את לולאות הוילון על המוט הזה. "

תשובה:

שלום וברכה

קצת מביך שאתה שואל אותי מה שלא אני אמרתי אלא רב אחר שאינני מכירו, ואני אמור לנסות למצוא מקורות לדבריו… אני מניח שהוא למד חילוק זה מדברי הרמ"א בסי' שטו סעי' א, שם דנו לגבי תליית וילון רק מצד האיסור של מחיצה המתרת ודין אוהל, ולא מצד איסור בונה, ולכאורה הדברים תמוהים, ואכן החזון איש סי' נב ס"ק יג עמד על כך וכתב שיש בזה איסור בונה. והתפיסה המקובלת לבאר, שלדעת הרמ"א והבית יוסף יש הבדל בין משהו עראי שרק מונח ולא ממש מושחל ללולאות, שבזה האיסור אינו משום בונה אלא רק משום עשיית מחיצה, לבין וילון התלוי בצורה קבועה יותר.