לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

גניזה – עיתונים שיש בהם דבר קודש

שאלה:

האם חובה להוציא את חלקי ה"שמות" מעיתון יומי? או שאפשר להשליכו לפח כחבילה אחת שאין בה צורך?

תשובה:

שלום וברכה

א. עיתונים שיש בהם מדור מיוחד המיועד לדברי תורה, אותם עמודים טעונים גניזה.

ב. כתבה שעיקרה עניני חול אלא שמשולבים בתוכה דברי תורה: אם יודע שיש בהם דברי תורה חייב לגונזם, אך אם אינו יודע כרגע על כתבה מסוימת נחלקו הדעות, יש סוברים שחייב לבודקו, ויש אומרים שכאשר לא משולבים בכתבות דברי תורה באופן קבוע אינו חייב בדיקה ומותר לזורקו.

ג. נחלקו הדעות, האם מותר לגנוז את העיתון כולו או שיש להפריד את דברי החול מדברי הקודש ולגנוז רק את הטעון גניזה.

ד. עיתון המונח על הארץ אין חיוב להרימו ולבדוק אם יש בו דברי תורה.

ה. יש שהתירו לזרוק עיתונים לפח כשהם עטופים בניילון, כאשר אינו יודע אם יש בהם דברי תורה.

מקורות:

א. ראה שבט הלוי יו”ד סי’ קסב.

ב. ראה ס’ גנזי הקודש פרק י סעי’ ג שנחלקו בכך הגר”נ קרליץ והגרי”ש אלישיב. להלכה, נראה שהואיל וכיום כמעט ואין עיתון חרדי שלא משולבים בו דברי תורה יש חיוב לבודקו מן הגניזה.

ג. ראה ס’ גנזי הקודש שם סעי’ ד, שאף בענין זה נחלקו הגר”נ קרליץ והגרי”ש אלישיב. וראה שם בהערה שבעל הקהילות יעקב היה מורה לבני ביתו לגנוז את העיתון כולו ולא הקפיד להפריד ביניהם.

ד. שם סעי’ ה בשם הגר”נ קרליץ והגר”ח קנייבסקי.

ה. ראה כאן.