עץ נוטה לגבול שכן ומלכלך את חצר השכן

שאלה:

ב"ה
שלום וברכה,
מספר עצים בגינה נוטים מעט לצד השכן והעלים (ברוש) מוריד עלים.. וכו.. האם אני מחוייב להוריד את העץ בשטח שלי? או..
אולי אני מחוייב לקצץ מספר ענפים..
אשמח לתשובה
בברכה

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה נחשבים שורשי האילן כנזק הבא מאיליו, ולא מייחסים את הנזק לבעל האילן, כיון שנטע בגבולו והענפים לאט לאט חדרו לגבול השכן, ועל כן בעל האילן לא חייב לקצוץ את האילן. והשכן שניזוק יכול לקצוץ את הענפים שלא יכנסו לגבולו, ועל הניזק לטרוח בכך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חושן משפט הלכות נזקי שכנים סימן קנה סעיף לב:

מי שהיה לו אילן בתוך שדהו קרוב לבור חבירו (או בא לנטוע) (טור), אין בעל הבור יכול לעכב עליו ולומר לו: הרי שרשי האילן נכנסים לבור שלי ומפסידים אותי, שזה נזק הבא מאליו לאחר זמן, ובעת שנטע אינו מזיקו, וכשם שזה חופר בתוך שלו כך זה נוטע בתוך שלו.

ראה עוד שם סעיף ל שמוכח שאין חיוב על בעל השורשים לעקור השורשים, אלא בעל הבור יעקרם ויטלם לעצמו.