הכותל המערבי זה לא הכותל האמיתי?

שאלה:

רציתי לדעת בעקבות אותם אנשים שעולים להר הבית, שאומרים שהכותל המערבי שאנחנו מתפללים בו הוא לא הכותל האמיתי והכותל אמיתי נמצא ממש בהר הבית, האם זה נכון? ואם כן אז איך זה שחז"ל לאורך הדורות קבעו את המקום כבית תפילה ואפילו האר"י הקדוש ואור החיים הקדוש ועוד גדולי עולם?

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן בילבול מסויים ואסביר: המבנה של הר הבית השתנה במשך הזמנים בהם היה בית המקדש קיים, בימי בית ראשון שטח ההר היה הרבה פחות רחב, ואכן חומות הר הבית היו יותר פנימה ולא במקום שהיום נמצא הכותל המערבי. לאחר מכן בימי בית שני הורחב הר הבית ועדיין לא היה במקום בו אנחנו מתפללים, בשנים היותר מאוחרות, כאשר הורדוס הרחיב את בית המקדש ובנה את בנין הורדוס שכפי שהעידו עליו חכמים כל מי שלא ראה את בנין הורדוס לא ראה בנין יפה מימיו, הוא הרחיב שוב את הר הבית על ידי סוללות עפר ועוד, וקבע את חומות הר הבית במקום בו אנחנו היום מתפללים, או יותר נכון, הכותל המערבי הוא עצמו חומת הר הבית של בית המקדש שבנה הורדוס, ובית המקדש במתכונתו זה תיפקד למיטב ידיעתי שבעים שנה אחרונות של בית שני. כך שזה בהחלט חומות הר הבית, אבל רק בשנים היותר מאוחרות של בית שני. ועל כן כל הדינים האמורים בכניסה להר הבית נוהגים גם בחלק זה, ואין להכנס לפנים מהכותל המערבי כלפי מזרח כלל.

אגב, על אבני הכותל ניכר המבנה ההורדיאני המיוחס לבנין הורדוס, בו כל אבן יש לה מסגרת חקוקה, תעיין ותראה למה כוונתי.