לגזום עצים משמורת טבע או מקק"ל

שאלה:

שלום רב!
האם מותר לקחת לולבים לצורך ד' המינים שגדלים על עצי דקל ברחבי העיר,שמורות למיניהם הן שברשות קק"ל הן שלא ידוע למי שייכים?
לכאורה מי יקפיד על כך…?
וכן בנוגע לעצי ערבה שגדלים לרוב על גדות נהר הירדן וכן לגבי שאר המינים ?
*האם אפשר לקחת מספיק ערבות הרי מחליפים כל יום יומיים וצריך גם לחבטה??
אם תיהיה אפשרות לקבל נימוק ולגעת בעוד נקודות מספר הקשורות בעניין זה כדי להבין את ההלכה בבירור בתודה

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לגזום מעצים ששייכם לקק"ל או לשמורות טבע, לרוב הם נטעו את העצים, או שהם מטפחים את העצים, והגוזם עצים מיערות של קק"ל עובר באיסור גזל.

ערבות בגדות הירדן, אם מותר לכל הרוצה לגזום שם ערבות – נחשב הפקר – ומותר. ואם שמורת הטבע אוסרים – אסור.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נראה לי קשה להגדיר את הרשות הטבע והגנים כבעלים של שמורות הטבע משום שהם לא רשאים להשתמש בקרקע או בצמחים אלא רק מטפחים אותם לשימוש כלל הציבור. אמנם יש איסור לקטוף שום דבר בשמורות הטבע. אבל ברור שטעם האיסור הזה לשמור על טבע ואולי לקטוף מס ערבות או מס תאנים יהיה מותר?