איגוד הלולב באזיקונים

שאלה:

שלום כבוד הרב,

האם מותר לאגוד את הלולב עם מיניו באיזוקנים? אשמח להסבר מדוע ומקורות אם אפשר.

הנני ספרדי

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור לאגוד את הלולב באזיקונים, ואין בזה משום בל תוסיף, והאגד גם אינו חציצה בין היד ללובב כיון שבא לנאותו, ומכל מקום נהגו לאגוד דוקא בעלי לולב כדי שיהיה במינו ובאופן זה ודאי אינו חוצץ, ואין ראוי לשנות ממנהגם של ישראל, ולכל הפחות לא יהיה מין אחר במקום אחיזת היד. ונראה שבפרט יש להקפיד באזיקונים וכדומה שאינם יפים כללואין בזה כל כך הטעם של כל לנאותו אינו חוצץ…

מקורות:

ראה שו"ע ורמ"א בסי' תרנא סעי' א, על כך שהמנהג לאגוד בעלי לולב ראה מהרי"ל ומנהגי הר"א קלויזנר, וכ"כ רבינו מנוח ועוד רבים וכן עמא דבר.