יולדת תוך שבעה ימים שרוצה לצום

שאלה:

שלום,
קיבלתי תשובה לגבי אשתי שילדה בג' תשרי,
אך שוב אני שואל,(1.) מה הדין אם היא מאוד רוצה לצום וגם לא שיעורים, האם מותר לה לצום ולסמוך על חומרת שו"ע הרב, או שעדיף לסמוך על המשנה ברורה בזה ולהקל שכן תאכל ותשתה?
(אציין שהיא התחילה להניק אך היא נותנת גם תוספת מכיוון שהתינוק לא שבע דיו)
(2.)אם היא אוכלת בשיעורים, איזה אוכל היא צריכה לאכול? ואיך בודקים זאת במידה?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי מותר לה לצום, הכלל הוא שאשה לאחר שלושה ימים מהלידה, אם היא אומרת שאינה צריכה לאכול, לא מאכילים אותה אפילו שיעורים, רק שתשים לב היטב למצבה ואם היא מרגישה רע חלילה שתפסיק את הצום.

האכילה לשיעורים בדרך כלל באדם מבוגר היא 40 סמ”ק שתייה ו30 סמ”ק אכילה. באדם שפי הבליעה שלו קטן יותר ומצוי אצל נשים, אין לשתות יותר מ33 סמ”ק, וההפרש הוא לא פחות מ9 דק’ שזה השיעור המחמיר בכדי אכילת פרס לענין זה [ראה שו”ת חתם סופר ח”ו סי’ טז]. כמו כן מי שנזקק ליותר יאכל בהפרשים של 4 דק’ שזו שיטה רווחת בכדי אכילת פרס, ולא יאכל חלילה יותר מכשיעור כשאין בכך צורך. החכם עיניו בראשו, שאם יודע שיזדקק לשתייה מרובה יקפיד לשתות באותם הפסקים שלא יגיע למצב שיזדקק חלילה לשתות בבת אחת יותר מכשיעור ללא צורך.

יש לאכול דברים דחוסים כמו ביסקויט ולא מאכלים שיש בהם אויר שאז במעט מאוד אוכל כבר מגיעים לשיעור וזה לא יעיל.